betöltés folyamatban...

Blog

7. hét Maradj Otthon

2020.05.04. - 14:41

Ne azért hallgassunk mai zenét mert menő, hanem azért, mert tudjuk ÉRTELMEZNI benne a zenei sajátosságokat!

A 7. héten poharaztunk, tálaztunk és popslágert hallgattunk.... Olvass tovább, hogy megértsd MIÉRT?!

 

7. hét zenei játéktára

43.nap, hétfő (#47napmaradjotthon): lassan 5 éves kislányommal új dalt kezdtünk el tanulni, amihez a mérőt a poharakkal ütöttük. Kb. egy hete látja, hogy nővérével poharazunk, így a kedve neki megjött hozzá, csak egyszerűbb ritmusképletet találtunk ki együtt. Így született meg az első közös poharazós dalunk. Nézzétek, hallgassátok, próbáljátok ki: Ültem ringó kis ladikon

 

44.nap, kedd (#44napmaradjotthon): egyre több videót osztok meg Veletek youtube-on, amiket kislányaimmal veszek fel. Őszintén mondom, nem gondololtam volna, hogy egyszer lesz youtube csatornám, de jelen helyzetben ott tudok zeneovimból ízelítőt adni. Kövessétek, és iratkozzatok fel Youtube csatornámra, hogy értesítést kaphass a legújabb videóinkról! :) Fontos, hogy a videók alatti leírásban találhatóak meg jótanácsaim, javaslataim, melyek segítséget nyújtanak a zenei játékok otthoni átültetésére.

 

45.nap, szerda (#45napmaradjotthon): Ezen a napon a lego-kreativitásnak jutott szerepe. Unokatestvérünk ihlette a játékot, vagyis a 6 éves lányom megépített engem Duplóból :D Címe: "ANYA ONLINE FURULYAÓRÁT TART". Érdemes felkeresni a képet FB-on ;) #45napmaradjotthon

46.nap, csütörtök (#46napmaradjotthon):  A RAJZOS DALOLÁS legújabb tulipános rajzát ajánlom, melyben "Anyák napi titkok..." tölthetőek le ingyenesen:
 - Rajzolási segédlet
 - Tulipános színezők
 - Ajándék kártyákKöszöntő-lapok
 - Köszöntő-lapok

Ha csak tulipánt szeretnél rajzolni, akkor nézd meg youtube-on: Tulipán rajzolása

47.nap, péntek (#47napmaradjotthon): Hetek óta elérhető a neten, ahol egy apuka és kislánya 4 tál segítségével tapsolja - mutatja - lecsapja a mérőt. Tök jó! El is mentettem, majd kipróbáljuk...teltek a hetek. Aztán újra és újra szembejött velem. Nem hagyott nyugodni, kipróbáltuk mi is! SZENZÁCIÓS! Nagyon élvezetes tényleg, de be kell vallanom, hogy azért igényel némi előkészületet a szülő részéről. Még nekem is többször ki kellett próbálnom, hogy gördülékenyen és könnyedén menjen az irányítás. Ja, és egy olyan dalt/művet kell kiválasztani, amit már ismer a gyerek is, így az alapmérőzés már nem jelent problémát. Elsőre kétismeretes egyenlettel kezdtem, vagyis taps-mutat (kék labda, üres tál). Ezt a lassan 5 éves kislányom is le tudta követni, így a vele készült videót osztottam meg első lépésként. A folytatás a 6 éves leányzómmal várható ;)

Nézd meg a "tálazás" első videóját itt!

Néhány jó tanács, javaslat (de ez a videó alatti leírásban is megtalálható):

1) Zeneválasztás: olyan "dalt" kerestem, amit már jól ismerünk mindketten. Így esett a választásom Mazsola és Tádé zenéjére, azaz Gossec: Gavotte-jára. A lényeg, hogy 4/4-es lüktetésű legyen a darabválasztás.

2) Ritmusismeret: tá, titi, szün, melyek kifejezőeszközei lesznek a taps és mutatás.
1 labda = tá, 1taps
2 labda = titi, 2taps
Üres tál = szünet, tálra mutatva érzékeltetjük

3) A szülőnek érdemes előre átgondolnia, hogy mit szeretne mutatni, és ahhoz hogyan kell gyorsan a labdákat módosítani.

4) A szülő tükörképet mutat! Pont azért, hogy a gyermeknek helyes legyen, azaz balról jobbra "olvassa le" a ritmusképletet.

5) További "ismeretlenekkel" bővíthető, nehezíthető a játék ;)

6) Kislányom a felvételkor 4 éves (egy hónap híján 5 éves).

Próbáljátok  ki ti is! :)

 

48.nap, szombat (#48napmaradjotthon): ezen a napon a 2,5 éves kislányom énekét tettem fel. Éppen dalokat énekeltem fel egy óvónőképzős hallgatónak segítségképpen, amikor kislányom odaült mellém és ő is elkezdett énekelni. Egy zenebölcsis dalunkat énekelte, kissé foghíjasan :D A kérdés, hogy te felismered-e?! :)  A vidót FB-on tudod megnézni, a következő kereső beírásával: #48napmaradjotthon

 

49.nap, vasárnap (#49napmaradjotthon): Anyák napja! Nem tudok elmenni szó nélkül emelett az ünnep mellett. Rengeteg sok gondolatom lenne, ami az anyaság szépségeit és keresztjeit részletezné, de oldalamnak nem ez a célja. És mivel az idelátogatók nagy többsége édesanya, úgyis tudjátok mit jelent ez az ünnep.

Egy új feldolgozást osztottam meg, Bródi János: Mama kérlek című dalát, ami ugyan popszámnak tekinthető, de mégis zeneileg egy jól megszerkesztett, minőségi hangzást képvisel. Nem szeretném a mai slágereket sem figyelmen kívül hagyni, csak tudjuk észrevenni bennük az ÉRTÉKET, a MINŐSÉGET. Ne azért hallgassunk mai zenét mert menő, hanem azért, mert tudjuk ÉRTELMEZNI benne a zenei sajátosságokat!

 

Szeretettel:

Tündi